Вторник 30, Април 2024г.

Проект „Модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ „Н. Й. Вапцаров“

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев даде символичен старт на работата по проект „Модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУН. Й. Вапцаров“. Проектът за модернизация на училището се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост - по процедура BG-RRP-1.007 „Модернизация на образователната среда“

На церемонията присъстваха заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев, представители на фирмата-изпълнител, директорът на училището Димитрина Димитрова, директорът на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ инж. Даяна Добрикова, представители на педагогическия и непедагогически екип на училището, експерти и др.

„Проектът за модернизация на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ е един от първите, които Община Хасково спечели по Националния план за възстановяване и устойчивост- по процедура „Модернизация на образователна среда”, съобщи кметът Станислав Дечев. Тук ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност за постигане на енергиен клас А. Те включват топлинно изолиране на външни стени, покрив, под, подмяна на прозорци и врати, изграждане на автономна ФВЦ за собствени нужди и др. Ще бъде осигурена достъпна среда с подход до сградата, до всичките й нива и до санитарните възли. Ще се изградят асансьор, външна и вътрешни рампи и др. Обновяването на училището включва още основен ремонт на помещенията с цел създаване на модерна, здравословна и комфортна училищна база, изграждане на STEM среда и др. „В рамките на този проект ще бъде облагородено дворното училищно пространство. То ще е подходящо за игри, за спортни занятия и уроци по безопасност на движението“, уточниха от фирмата-изпълнител на проекта. Ремонтът, обновяването и модернизацията на ОУ „Н.Й.Вапцаров“ са на стойност 2 499 633 лв. Срокът за изпълнение на строително монтажните работи е 311 дни.

Градоначалникът благодари на екипа на училището за добрата организация при преместване на учениците в сграда на друго училище, докато тече ремонтът тук. Той покани всички да видят как изглежда днес училището и увери, че след година учениците ще се върнат в напълно преобразена и модерна сграда.

Сподели: